2014. okt 29.

A banánhéj 10 lehetősége! Csupán a 11. a szemét!

írta: Naturan
A banánhéj 10 lehetősége! Csupán a 11. a szemét!

A múlt....

Sokáig én is azt hittem, hogy a banánnak csak a  belsejét használjuk, esszük, kenjük... ezért a héját gondolkodás nélkül dobtam a szemetesbe!  

Aztán egyik nap látom, amint a férjem a BANÁN belső héjával kezdi el törölgetni a szobanövényeket! Nem találja a porrongyot - gondoltam - és kedvesen (nehogy elvegyem a kedvét a takarítástól) próbáltam felvilágosítani a helyes módszerről.  Ekkor jött a döbbenet! Nem kevert ő össze semmit! Bizony a banán héjával történő szobanövény-portalanításnak több haszna is van! ...és ő ezt tudta. Csodaszép fényesek lesznek a növények, nehezebben porosodnak, és a héj káliumtartalmának köszönhetően egészségesebbek is! Mindez elég érv volt, ahhoz, hogy utánanézzek és összegyűjtsem, mi mindenre jó a banánhéj! Bevallom, az összes lehetőséget még nem próbáltam, de remélem, nem is lesz mindegyikre szükség.

A 10 legjobb banánhéj-hasznosító tipp:

 1. Szobanövények portalanítása, ápolása, védelem levéltetvek ellen

A banán belső héjával töröld át a növényeket és gyönyörködj a portalan , fényes levelekben!  Nem csak nehezebben porosodik, de egészségesebb is a lesz a növény. Levéltetvek ellen is kiváló .

_IGP6532.jpg

2. Talajjavító

Apróra vágva  keverjük a rózsák földjéhez,  igazán hálásak lesznek, gyorsabban és szebben növekednek majd! A szobanövények sem lesznek hálátlanok, ha két-három havonta egy kis banánhéj + víz turmixszal megitatod őket!

3. Cipőápoló, bőrápoló

Bőrcipők, sőt kabátok, nadrágok, bőrbútorok ápolására is tökéletes! Töröld át a banánhéjjal a kívánt felületet majd távolítsd el a felesleget egy száraz ronggyal! Bármilyen színű bőrre jó!

4. Sebgyógyítás

Gyorsítja a sebgyógyulást és segít az újrafertőzés megakadályozásában!  Ha már heges a bőröd, tegyél rá éjszakánként egy banánhéjat a belső felével pár napig! (ez esetben  javaslom, hogy  biováltozattal próbálkozz)

5. Fogfehérítés

Fogmosást követően két percig dörzsöld át a fogad! Az ásványi anyagoknak köszönhetően segít eltüntetni az elszíneződéseket, fogad fehérebb lesz!

6. Pattanások ellen

Finoman kenjük át az arcunkat a héj belső részével, hagyjuk rajta amíg tudjuk, utána öblítsük és hidratáljuk, ha szükséges.

7. Szemölcs eltávolítására

Vágjunk le egy kis darabot és ragasszuk a szemölcsre ragtapasz segítségével! Tegyük ezt minden éjszaka addig, míg a szemölcs elmúlik! (kb. egy hét)

8. Rovarcsípés ellen

Dörzsöljük át banánnal és máris enyhül a viszketés.

9. Testradír!

Tegyél a héjra sót vagy cukrot és dörzsöld át vele a a tested! Van olyan jó, mint az 5000 Ft-os bolti testradír! 

10. Ezüst tisztítására

Töröld át a héj belső részével a kívánt felületet!

Ha valamelyiket már te is próbáltad, írd meg bátran a tapasztalatod!

 

 

 

 

Szólj hozzá

banán fogfehérítés cipőápolás testradír pattanások ellen