2014. nov 22.

A nagy MOSÓGÉL-TESZT! Vadgesztenye kontra drága mosógél

írta: Naturan
A nagy MOSÓGÉL-TESZT! Vadgesztenye kontra drága mosógél

A legolcsóbb öko-mosószer! A magyar mosódió!

Vadgesztenye mint mosógél? Kételkedsz? Én is azt tettem, ezért teszteltem! 

gesztenye3.jpg

Recept::

6-8 szem vadgesztenyét hámozz meg! Vágd fel, és tedd egy zokniba (pont mint a mosódiót), majd kösd jól le a száját! 4-szer, 5-ször használható...

...vagy (én így használom)
tedd fel főzni 15 percre 1 liter vízben, majd turmixold össze! Szűrd le és tegyél a levébe pár csepp illóolajat (a levendulának és a teafának is erős fertőtlenítő hatása van). Használd mint folyékony mosószert!

Az illóolaj fontos, mert különben főtt krumpli (állott) szaga lesz a ruháknak. Ha épp nincs otthon illóolaj, főzz bele szegfűszeget, fahéjat.

Öblítő helyett használj ecet + illóolaj öblítőt. (1 dl ecet + 20-30 csepp illóola + 4 dl víz). Az ecet segít a színtartásban, a vízkőoldásban. Ne aggódj nem lesz ecetszagú a ruhád. A levendulának és a teafának fertőtlenítő hatásai is van. Sőt, a teafa illóolajnak állítólag erősebb, mint a legdurvább szintetikus fertőtlenítőnek. Régebben  egyes kórházakban is teafát használták fertőtlenítőként. Ha mégsem győztelek meg az ecetes öblítésről, használhatsz citromlevet (fakíthatja a ruha színét), vagy tegyél kicsavart citromhéjat a ruhák közé.

Lássuk a tesztet!

Egy anyagpelenkát feldaraboltam. Mindkét darabot egyformán bekentem KETCHUPPAL, SÁRRAL, FILCTOLLAL, sült kolbász ZSÍRRAL.

teszt anyag mosó.jpg

Tesztalanyok:

Az erdőben szedett, gesztenyéből készült vadgesztenye mosógél és az egyik legdrágább, a kis hableány nevét viselő mosógél.

tesztkancsó.jpg

Eredmény

A filc és a zsír mindkettőből kijött. A sárfolt mindkét mosógélen kifogott. ...és a ketchup. Hát igen, itt a különbség. Az bizony megmaradt a drága mosógéllel mosott anyagon, de a vadgesztenye legyőzte! A valóságban a különbség nagyobb, mint itt a képen!
Összegezve: számomra is meglepő volt, de a vadgesztenyéből készült mosógél összességében hatékonyabbnak bizonyult a foltokkal szemben!

Mosás utáni állapot a képen:

teszt.jpg

Gesztenyeinfó

1. A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) a szappanfafélék(Sapindaceae) családjába tartozik, az (Aesculus) nemzetség legismertebb faja.

2.  A vadgesztenye termése  enyhén MÉRGEZŐ. (Kevésbé, mint a bolti mosógél, de azért tartsuk távol a gyerekektől.)

3. A vadgesztenye hatóanyagaiból kenőcsöt, krémet és gélt is készítenek. Kutatások igazolták a magból kivont érszűkítő eszcin gyulladásgátló hatását, használják aranyér gyógyítására is.

Szólj hozzá

teszt gesztenye mosódió ökomosás legolcsóbb mosás hatékony mosás