2014. okt 12.

Az értékes KÁVÉZACC! 15 ok, hogy miért ne dobd ki!

írta: Naturan
Az értékes KÁVÉZACC!  15 ok, hogy miért ne dobd ki!

Egy pohár finom kávé, pár nyugodt perc! 

kávé.jpg

... a kávézaccot ki ne dobd! Van rá 15 okod!

1. DUGULÁS ELLEN: Kiváló zsíroldó, ezért  öntsd a mosogató lefolyójába és engedj rá vizet! Ha mindig így teszel, elkerülheted a dugulást! Évek óta ezt teszem. Azóta nem dugult el, nem kellett drága pénzért , egészségtelen vegyszereket vennem és használnom, majd elzárnom a gyerekek elől.

2. HŰTŐ SZAGTALANÍTÓ: Nem hiába raknak kávébabot a parfümériák polcaira sem! Tegyél a hűtőbe egy kis tál zaccot, hogy elűzze a nem kívánatos szagokat! (én szódabikarbónával elegyítem)

3. ZSÍROLDÓ, SÚROLÓ: Csersav tartalmának köszönhetően, feloldja a  zsíros szennyeződést, és szemcsés hatása révén kiváló súrolószer. Használhatod a tűzhelyen is. Karcmentes. 

4. SZŐNYEGTISZTÍTÓ: Szórd a szőnyegre, kefével keféld át! Pár perc után porszívózd ki! Szagtalanít és élénkíti a szőnyeg színét! (Hasonlóan működik szódabikarbónával is.)

5. TÁPOLDAT: Rózsák, rododendronok, örökzöldek szeretik a savas közeget. A zacc kiváló és olcsó "savasító"!  Csak keverd e növények talajához!

6. MACSKAŰZŐ: Szórd azon növények, tárgyak (homokozó...) köré amiktől távol szeretnéd a macskát tartani. A macska ugyanis nem szereti a kávé illatát!

7. HANGYÁK ELLEN: A hangyák sem szeretik a zacc illatát, így őket is távol tudod tartani! Sőt a hangyaboly közepére szórva hamar odébb is állnak! 

8. CSIGACSAPDA: A csigák, a hangyákkal ellentétben, szeretik az illatát. Odagyűlnek, így könnyen összeszedheted és eltávolíthatod őket!

9. KOMPOSZTÁLÓ: Ha komposztra szóród, odavonzza a gilisztákat, akik segítenek a szerves anyagot humusszá alakítani.

10. BÚTORÁPOLÓ: A sötét fabútorok karcos felületére tegyél egy kis nedves zaccot, majd óvatosan dörzsöld bele!

zacc.jpg

11. NARANCSBŐR ELLEN: Köztudott, hogy a koffein serkenti a vérkeringést, tisztítja a pórusokat, salaktalanít! Szinte minden narancsbőr elleni készítmény tartalmaz koffeint. Keverd össze egy kis citromlével egy csöppnyi olívával és jól masszírozd át a kívánt felületet. (Citrom nélkül is jó, a citrom bőrfeszesítésben segít)

12. TESTRADÍR: Nem csak a narancsbőrre jó, hanem finom dörzsi hatása miatt a teljes testfelületet átdörzsölheted vele, így segítve az elhalt hámsejtek mielőbbi távozását! Én egy pár csepp extra szűz olíva olajjal keverem össze, így a radírozás után egyben ápolja is a bőrt, és nem kerül 5000 Ft-ba, mint a természetesnek kikiáltott márkás testradírok (The Body Shop, Manna...) Keverheted egyéb olajokkal is (kókusz, mandula, szőlőmag....)

13. HAJÁPOLÓ: Hajbalzsamodba keverj egy kis zaccot. Nehezebb lesz lemosni ugyan, de cserébe szép fényes  és egészségesebb lesz a sok ásványi anyag tartalomtól. Hasonlóan az ecethez, csak ecetszag nélkül)

14: ARCRADÍR: A kozmetikusok heti 2X-i arcradírozást ajánlanak! A kávézacc erre is jó! Egy picinyke olívával keverve kíméletesen radíroz és ápol, de teheted mézes joghurtba is.

15: KÉZÁPOLÓ, LÁBÁPOLÓ: Nem tudsz megszabadulni a kezeden bűzölgő nikotin vagy egyéb szagtól? Erre is jó a zacc. Csak jól dörzsöld át vele a kezed. Lábradírnak is nagyon jó. Pár csepp borsmenta illóolaj és újjáéled a lábad!

Szóljunk pár szót  magáról a kávézásról is:

Előnyök, hátrányok: Számos vizsgálat megerősítette, hogy napi 4-6 pohár kávé csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Ne örüljünk annyira, mert ennyi kávé viszont növeli a csontritkulás, a szív és érrendszeri betegségek kockázatát! Ezért itt is igaz, csak mértékkel!

Ráncok: A kávé vízhajtó hatású és a dehidratáció nem tesz jót a bőrnek. Sőt finoman szólva is ráncosít! Ezért mindig érdemes inni egy pohár vizet a kávézás után. Több kávézóban ezt automatikusan szervírozzák a kávé mellé!

 BIO kontra nem bio: Ritkán beszélnek róla,  a kávéültetvényeken fogy a legtöbb növény-védőszer, így érdemes meggondolni a bio kávé használatát, megvásárlását. A koffeinmentes kávékból is vegyszerrel nyerik ki a koffeint.

 

Szólj hozzá

kávé csigacsapda szőnyegtisztító testradír súrolószer szagtalanító macskaűző