2014. dec 23.

Pezsgő fürdőgolyó házilag - tökéletes ajándék

írta: Naturan
Pezsgő fürdőgolyó házilag - tökéletes ajándék

Készíts saját FÜRDŐGOLYÓT!
Jobb, olcsóbb és csak a tiéd

Számos fürdőgolyót kaphatsz a neten  és a drogériákban, 600-tól egészen több ezer forintig. De ha ismered a titkot, a pontos arányokat, akkor pillanatok alatt TE is elkészítheted - az ár töredékéből.

_igp7198.jpg

...és mi a titok?

Mitől pezseg? A szódabikarbóna és citromsav keverékétől! Kerül bele még egy kis keményítő, és zsír vagy olaj, ami egyben tartja. Az illóolaj, só, fűszer, gyógynövény, színezék, csillám már opcionális. Vagyis olyan fürdőgolyód lesz, amilyet TE  szeretnél!

Az alaprecept

Sok receptet kipróbáltam, mire kitapasztaltam, nálam melyik megoldás működik a legjobban.

Száraz összetevők
- 100 gramm szódabikarbóna
- 50  gramm citromsav (porrá őrölve)
- 25 gramm étkezési keményítő (én kukoricakeményítőt használok) 
- 25 gramm só 
a só és keményítő aránya változhat, összesen 50 gramm legyen
- szárított virágszirom, gyógynövény....

Nedves összetevők
- 30 gramm kókuszzsír folyósra langyosítva, de próbálkozhatsz egyéb olajjal, zsírral is.  A szőlőmagolaj  is kiváló bőrápoló, sőt az olívaolaj is tökéletes
- 50-60 csepp illóolaj

Elkészítés:

1. Külön összekeverem a száraz és nedves összetevőket, majd összeöntöm őket és az elegyet masszává dolgozom!

2. Golyókat formázok a kezemmel. Jó erősen összenyomom és hűvös helyre rakom szikkadni. Fontos, hogy nagyon összenyomd, különben szétesik. Jót tesz neki, ha 2-3 napig szikkad, de ha sürgős, akár 1-2 óra pihenés után is csomagolható, ajándékozható! Alapanyagok beszerezhetők: www.naturan.hu 

furdog_1.jpg

Tanácsok

1. VIGYÁZZ, nehogy a készítés során víz érje a masszát, mert elkezd pezsegni és tönkremegy, mielőtt felhasználhatnád!

2. CSAK 100% tisztaságú illóolajat használj, különben a bőrödön piros kiütések jelentkezhetnek (általában pár óra múltán elmúlik)! Az illóolaj üvegére ráírják, ha 100%-os tisztaságú! Az "illatkeverék" nem jó fürdőgolyónak. A fahéj illóolajjal is óvatosan bánj, vérbőséget okoz (ha rám hallgatsz, kihagyod:)) Érdemes utánaolvasnod, melyik illóolaj milyen célra ideális, egyesekre akár allergiásak is lehetünk.

3. CITROMSAV helyett ASZKORBINSAVAT is használhatsz, és hipp-hopp kész a C-vitaminos fürdő. Ugyanúgy pezseg, csak kicsit sárgásra színezi a fürdőgolyódat az idő múlásával...

4. Ha sokat szeretnél gyorsan, akkor szilikonos formába nyomkodd bele jó erősen a masszát, máris egyszerre 16 db virág vagy épp szív alakú fürdőgolyót kapsz!  Nekem más formákból nem jött ki szépen, de kísérletezz bátran! A nagy golyóhoz félbevágtam egy műanyag labdát és azzal formáztam.

Alapanyagokat, fürdőgolyó formákat be tudod szerezni például itt: www.naturan.hu 

20141223_083505.jpg

Ötletek

NYUGTATÓ LEVENDULÁS FÜRDŐGOLYÓ
Tegyél a száraz összetevőkhöz szárított levendulavirágokat, a nedves részbe levendula illóolajat! A levendula ismert stresszoldó tulajdonságáról, segít ellazulni, megnyugtatja az idegeket, antibakteriális hatású, hámosító.

TÉLI ÉLÉNKÍTŐ CITRUSOS FÜRDŐGOLYÓ
A száraz összetevőkbe tegyél a sütikhez is használt reszelt citromhéjat, a nedves összetevőkbe citromos illóolajat! A citrom illóolaj antibakteriális, vírusölő, élénkíti a szervezetet, derűssé tesz

A NAGY MEGLEPETÉS-GOLYÓ
Készíthetsz nagyobb méretű golyót, melynek a közepébe egy kis feltekert vízálló papírcsíkra üzenetet írsz! Amikor felolvad a fürdővízben a golyó, a víz tetején ott lebeg az üzeneted.

GYÓGYNÖVÉNYES GOLYÓK
Alkothatsz kamillás, körömvirágos, és még sok-sok más gyógyító fürdőgolyót is. A gyógynövényeket ledarálhatod kávédarálón, vagy teheted bele nagyobb darabokban.

koromvirag.jpg

Az alapreceptben megtalálható kókuszzsír, kiváló bőrápoló, testápolóként önmagában is nyugodtan kenheted magadra. Jól hidratál, antibakteriális hatása is van - így pattanásos bőrre is ajánlják. Lassítja a bőr kiszáradását, sőt igazi gyógyír a száraz bőrre. Telített zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag. 
A szódabikarbóna rengeteg jó tulajdonsággal bír, például lágyítja a vizet, bőrnyugtató és fertőtlenítő. Dezodoráló hatása is ismert.
Kevésbé ismert, de a szőlőmag-olajnak és az olívaolajnak is számos jótékony hatása van a bőrre.Mindkettő öregedésgátló, nyugtató hatású, sejtregeneráló...
A só pedig fertőtlenít, ha testradírnak használod a golyód, segít megszabadulni az elhalt hámsejtekttől is. (Ez esetben kicsit kevesebb illót tegyél bele)

_igp7192.jpg

Csomagolás

1. Itt valóban sokat számít, hogyan csomagolod! Én celofánba teszem, főleg ha a virágformát választom. Aztán felcímkézem, kis masni és kész is. Varrhatsz neki kis zsákot is, vagy készíthetsz dobozkát.

2. Egy akár névre szóló címkével még mutatósabbá válhat az ajándékod! Ha épp nincs a közelben nyomtató, használj arany tollat vagy vágd formára a címkét!

cimke.jpg

Jó móka...

Ha van a családban lelkes kisgyerek, nyugodtan befoghatod a fürdőgolyó-gyártásába! A  gyerekek nagyon élvezik az alkotást, a kreativitást. Ennél jobban csak az esti fürdőgolyós fürdést! 

Lássuk, hogyan, miből és mennyiért csinálják a nagyok!

Manna natúr kozmetikum: Méregtelenítő fürdőgolyó, 50 gr - 630 Ft
Összetevők: szódabikarbóna, citromsav, tengeri só, szőlőmagolaj,  citrom illóolaj, citromhéj filter, limonén

Lush fresh handmade cosmetics: So white fürdőgolyó, 200 gr - 1290 Ft
Összetevők: szódabikarbóna, citromsav, parfüm, illóolajak, tartósítók, színezékek...

Összehasonlításul: A mi fent leírt 4 db illatos 50 g-os golyónk darabonként kb. 70 Ft-ból jön ki!

Jó alkotást  és örömteli fürdőzést kívánok!

Szólj hozzá

fürdő aromaterápia lush illóolaj fürdőgolyó natúrkozmetikum mannaszappan